Οδηγός για Tέλεια Kαύση: Πού και Πώς να Αποθηκεύσετε τα Ξύλα για το Τζάκι

Αποθήκευση ξύλων τζακιού με τη βοήθεια μας

Οδηγός για Tέλεια Kαύση: Πού και Πώς να Αποθηκεύσετε τα Ξύλα για το Τζάκι

Θέλετε να έχουν τα καυσόξυλα σας την καλύτερη δυνατή απόδοση κατά την καύση τους; Τότε πρέπει να προσέξετε πως τα αποθηκεύετε!

>

Ο χώρος αλλά και ο τρόπος όπου θα αποθηκεύσουμε τα ξύλα για το τζάκι ή τη σόμπα μας έχει πολύ μεγάλη σημασία για να απολαύσουμε κατάλληλη φλόγα αλλά κυρίως τη ζέστη που χρειαζόμαστε.

Προτού όμως δούμε πώς μπορούμε να φυλάξουμε σωστά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα ξύλα που προορίζονται για καύση πρέπει να είναι ήδη ξερά. Δηλαδή να έχει προηγουμένως επιτευχθεί πλήρης αφύγρανση. Όπως πράγματι έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο («Ξύλα για Τζάκι») εάν τα ξύλα μετά την κοπή δεν έχουν μείνει αρκετό διάστημα για να ξεραθούν, τότε είναι εντελώς ακατάλληλα για χρήση.

Δεδομένης λοιπόν της αναγκαίας στεγνότητας, ας δούμε ποια είναι τα τρία βασικά στοιχεία που έχουν ανάγκη τα ξύλα μας για να μας δώσουν τη φωτιά που επιθυμούμε. Τρία στοιχεία λοιπόν που μεταφράζονται σε τρεις αρχές που πρέπει να τηρήσουμε προτού προσδιορίσουμε τον κατάλληλο, για τα καυσόξυλά μας, χώρο:

προστασία από τη βροχή και γενικά από τις κακές καιρικές συνθήκες
κατάλληλος αερισμός και εξαερισμός
επαρκής έκθεση στις αχτίδες του ήλιου

 

Χώροι για αποθήκευση ξύλων τζακιού

Ποιοι είναι επομένως οι κατάλληλοι χώροι για την αποθήκευση των ξύλων; Ας δούμε τις επιλογές που έχουμε, ανάλογα βεβαίως και τα τετραγωνικά ή/και την αρχιτεκτονική της οικίας μας.

Αποθήκευση σε μονοκατοικία

Όπως είναι αναμενόμενο, εάν ζείτε σε μονοκατοικία η εξεύρεση του κατάλληλου χώρου για να αποθηκεύσετε τα ξύλα σας είναι πολύ πιο εύκολη. Σε ένα σπίτι επομένως που υπάρχει μεγάλη αυλή μπορείτε, -με οδηγό τον μαντρότοιχό σας όπου μπορούν τα ξύλα να ακουμπάνε-, να τα τοποθετήσετε το ένα δίπλα στο άλλο, στη σειρά. Ειδικά εάν η τοποθεσία είναι προσήλια, πρόκειται για την πλέον ιδανική αποθήκευση.

Μένει μόνο να τα προφυλάξετε από τη βροχή και τις καιρικές συνθήκες, τη νούμερο 1 αρχή προστασίας όπως είδαμε και παραπάνω. Και πάλι η κάλυψή τους δεν είναι δύσκολη, καθώς μπορεί εύκολα να επιτευχθεί με ένα κομμάτι νάιλον, μουσαμά, λαμαρίνας ή ακόμη και ένα μεγάλο κόντρα πλακέ. Ιδανικά, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα κομμάτι πολυκαρβονικό φύλλο, ανεξαρτήτου πάχους: χάρη στη διαφάνειά του επιτρέπει τον ήλιο να περνά στα ξύλα ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την ανεπιθύμητη για τη ύγρανσή τους, βροχή.

Επίσης, καθώς συχνά σε μονοκατοικίες υπάρχει υπαίθρια ψησταριά, ο χώρος κάτω από αυτή την κατασκευή είναι μια ακόμη λύση για την αποθήκευση των ξύλων. Πέρα όμως και από την ψησταριά, άλλη επιλογή είναι οι μικρές αποθήκες κάτω από τις σκάλες που συνήθως διαθέτουν οι μεγάλες οικίες ή κάτω από μπαλκόνια. Και στις περιπτώσεις αυτές τα ξύλα σας θα διατηρηθούν άψογα, αρκεί να είναι ξερά: αν δεν έχει επιτευχθεί η τέλεια ξηρότητα φροντίστε ώστε να αφήσετε ανοιχτά τα όποια πορτάκια των αποθηκευτικών χώρων.

Αποθήκευση σε πολυκατοικίες

Σίγουρα οι επιλογές όταν ζει κανείς σε πολυκατοικία είναι πιο περιορισμένες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και λύσεις. Αρκεί να βρεθούν κατάλληλα σημεία και σε ορισμένες περιπτώσεις, λίγη παραπάνω κατανόηση από τους συνοίκους.

Μια πρώτη επιλογή είναι φυσικά το μπαλκόνι. Αν έχετε παραπάνω από ένα μπαλκόνια θα μπορούσε κάποιο μικρότερο να αποτελέσει και αποκλειστικό αποθηκευτικό χώρο για τα καυσόξυλα. Μην αμελήσετε ωστόσο να τοποθετήσετε μία βάση, όπως μια παλέτα (βλέπε και παρακάτω «Πώς να τοποθετήσετε σωστά τα ξύλα για τζάκι»). Ούτε φυσικά να ξεχάσετε το απαραίτητο νάιλον που θα χρειαστεί για να καλύψετε τα ξύλα αλλά με τρόπο που θα δέχονται τις αχτίδες του ήλιου. Επίσης, η βάση και το νάιλον θα προστατέψουν τα ξύλα όχι μόνο από τη βροχή αλλά και από τυχόν νερά που μπορεί να τα βρέξουν κατά τον καθαρισμό του μπαλκονιού.

Η ταράτσα, είναι επίσης μια λύση για την αποθήκευση των ξύλων, ειδικά αν έχετε την αποκλειστική της χρήση . Αν όχι, τότε θα μπορούσατε να τη χρησιμοποιήσετε έπειτα από συνεννόηση με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Στην ίδια λογική, εμπίπτει και η πυλωτή, αν υπάρχει στο κτίριο, όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε τα ξύλα με τις ίδιες συνθήκες που περιγράφτηκαν και για το μπαλκόνι και την ταράτσα.

Επίσης, όσοι διαθέτουν στεγασμένο γκαράζ το επιλέγουν συχνά και ως αποθηκευτικό χώρο για τα καυσόξυλα. Προσοχή βέβαια χρειάζεται ώστε να υπάρχει αρκετή φωτεινότητα για να μην υγρανθούν τα ξύλα.

 

Πώς να τοποθετήσετε σωστά τα ξύλα για τζάκι

Αφού βρήκατε πού θα αποθηκεύσετε τα ξύλα σας, ήρθε η στιγμή να μάθετε και πώς ακριβώς πρέπει να τα τοποθετήσετε. Πράγματι, ο τρόπος τοποθέτησης είναι εξίσου σημαντικός αφού αν δεν γίνει σωστά τα ξύλα δεν θα έχουν την ίδια απόδοση που απαιτείται και χρειάζεστε.

Επομένως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

τα καυσόξυλα θα πρέπει να είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο έτσι ώστε να μπορεί ο αέρας να περνά ανάμεσά τους.
μετά το πρώτη στρώση, τα επόμενα καυσόξυλα τοποθετούνται σε πιο πλάγια θέση σε σχέση με το χαμηλότερο επίπεδο, έτσι ώστε η στοίβα να είναι πιο σταθερή
τα ξύλα πρέπει να τοποθετούνται με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω

Ένα πιθανό λάθος που θα πρέπει να αποφύγετε είναι να τοποθετήσετε τα ξύλα για τζάκι σε άμεση επαφή με το δάπεδο. Πρέπει επομένως να φροντίσετε για κάποια βάση έτσι ώστε να εξουδετερώσετε και πάλι τις όποιες πιθανότητες υγρασίας που μπορούν να προέλθουν από εκεί. Τη βάση αυτή μπορείτε να τη δημιουργήσετε πολύ εύκολα: με μια παλέτα που είναι εύκολο να βρει κανείς ή και με δύο κομμάτια κόντρα πλακέ ή ακόμη και με βότσαλα που θα τοποθετήσετε πριν ξεκινήσετε να στοιβάζετε τα ξύλα.

Επιπλέον, είναι καλύτερα τα ξύλα που προορίζονται για άμεση καύση να μην τα μεταφέρετε την τελευταία στιγμή από τον αποθηκευτικό χώρο. Αντίθετα φροντίστε να έχετε πάντα μία ποσότητα ξύλων κοντά στο τζάκι , καθώς, ειδικά στο πολύ κρύο, τα πολύ παγωμένα ξύλα δεν θα καίγονται εύκολα. Επομένως, θα χρειαστεί να τοποθετήσετε, ανάλογα και με τον χώρο σας, έναν κάδο για καυσόξυλα, ένα προσωρινό ράφι ή ακόμη πιο απλά ένα καλάθι ειδικό για τοποθέτηση ξύλων.

 

Επιλέξτε τα κατάλληλα ξύλα για το τζάκι σας

Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναλύσει εκτενώς πώς θα επιλέξετε τα κατάλληλα καυσόξυλα. Με την ευκαιρία όμως αξίζει να σας υπενθυμίσουμε ότι η σωστή επιλογή σημαίνει πιο αποτελεσματική φλόγα και άρα περισσότερη ζέστη, αλλά και μεγαλύτερη οικονομία αφού κάθε ξύλο αξιοποιείται στο έπακρο.

Για να είστε σίγουροι ότι θα προμηθευτείτε τα καλύτερα καυσόξυλα, απευθυνθείτε στην Agroowood Ψάρρης η οποία ειδικεύεται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο στερεών καυσίμων, όπως καυσόξυλα, κάρβουνα και πέλλετ.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας μας, προμηθεύουμε τους πελάτες μας αποκλειστικά με ξερά καυσόξυλα, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα ξύλα που εμπορευόμαστε, όπως και όλα τα άλλα προϊόντα μας, βρίσκονται στεγασμένα σε ιδιόκτητες αποθήκες, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας, να είναι καθαρά, εντελώς απαλλαγμένα από τυχόν χώματα, πέτρες και άλλα υλικά. Έτσι, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τα καυσόξυλα που προμηθεύεστε από την Agrogood έχουν σαφώς την ύψιστη ποιότητα καθώς και τη μέγιστη δυνατή θερμική απόδοση. Μένει μόνο να απολαύσετε τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του τζακιού ή της ξυλόσομπάς σας.

Share this post