Ξυλόσομπα – Όλα τα Μυστικά για να Ζεσταθείτε Οικονομικά


Θέρμαναση με Ξυλόσομπα – Όλα τα Μυστικά για να Ζεσταθείτε Οικονομικά

Οικονομική θέρμανση με ξυλόσομπα. Χρήσιμες πληροφορίες για να ζεσταθείτε με κόστος έως και 70% χαμηλότερο σε σχέση με το πετρέλαιο.

Η θέρμανση με ξυλόσομπα έχει μπει για τα καλά μέσα στα σπίτια μας πλέον. Ο κόσμος στα μεγάλα αστικά κέντρα ζεσταίνεται με ξύλα, στην Αθήνα και στα νησιά τα ξύλα αποτελούν μονόδρομο. Ο λόγος είναι η εξαιρετική οικονομία που πετυχαίνουμε. Το χέρι μας δε χρειάζεται να μπαίνει συχνά στη τσέπη μας για να πληρώσουμε αδρά για τη θέρμανση του σπιτιού μας.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες σημαντικές ιδιαιτερότητες τις οποίες θα αναφέρουμε για να κάνουμε πιο εύκολη τη καθημερινή της χρήση.

Υπάρχουν διάφορα είδη σόμπας με ξύλα στην αγορά ακόμα και ενεργειακές. Οι μαντεμένιες έχουν το πλεονέκτημα να ανεβάζουν μεγαλύτερες μέγιστες θερμοκρασίες, όπως επίσης και να διατηρούν υψηλά τη θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις υπόλοιπες και αφού η φωτιά μας έχει πέσει.

Γιατί Μπορεί να Καπνίζει μια Ξυλόσομπα;

Πολλές φορές παρατηρούμε ότι η ξυλόσομπά μας καπνίζει. Υπάρχουν μια σειρά από λόγοι που γίνεται αυτό και καλό θα είναι να τους αποφύγουμε.

Ένα μυστικό είναι ότι οι σωλήνες, δηλαδή τα μπουριά, δε θα πρέπει να έχουν πολλές γωνίες. Δύο γωνίες είναι το μέγιστο για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Επίσης θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι οριζόντιες σωλήνες θα πρέπει να είναι το πολύ μιάμιση φορά σε μήκος σε σχέση με τις κάθετες. Δηλαδή αν οι κάθετες είναι 3 μέτρα οι οριζόντιες θα πρέπει να είναι το πολύ 4,5 μέτρα. Επίσης τα οριζόντια μπουριά θα πρέπει να έχουν μια ελαφριά κλίση προς τα πάνω της τάξεως του 10%. Αυτό βοηθάει τον καπνό να έλκεται από τη καμινάδα καλύτερα.

Όταν ανοίγουμε το πορτάκι της σόμπας για να βάλουμε ξύλα και καπνίζει τότε ή η ξυλόσομπα και τα μπουριά μας θέλουν καθάρισμα, είτε πρέπει να αδειάσουμε το συρτάρι με τη στάχτη ή τα ξυλα που καίμε βρίσκονται σχετικά έξω και όχι στο βάθος της εστίας όπως πρέπει.

Επίσης ένα σημαντικό λάθος είναι ότι αρκετοί χρησιμοποιούν μεγάλα κομμάτια ξύλα για τη σόμπα τους. Το μεγαλύτερο σε μέγεθος θα πρέπει να ισούται με το μισό της εσωτερικής εστίας της σόμπας. Και αυτό γιατί η ξυλόσόμπα αν δεν έχει επαρκή κυκλοφορία αέρα δεν θα μπορέσει να κάνει σωστή καύση.

Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη γκάμα από μπουριά. Αυτά ανάλογα με τη ποιότητά τους εμφανίζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Να προτιμήσετε μονωμένα μπουριά μονής ή διπλής μόνωσης. Χρειάζονται σπάνια καθάρισμα και βοηθάνε πολύ στον ελκυσμό του καπνού από τη καπνοδόχο.

Ξύλα για Σόμπα 

Σε ότι αφορά τα καυσόξυλα για σόμπα όλα τα είδη εκτός από τα κωνοφόρα πεύκο και έλατο είναι αρκετά καλά. Ενδεδειγμένη λύση είναι η δρυς για σόμπα και η οξιά για σόμπα κομμένα σε σωστά μήκη. Αν συνηθίζουμε να έχουμε μεγάλη φωτιά στην εστία μας, τότε χρησιμοποιούμε και πουρνάρι ή ελιά για σόμπα. Καλό θα είναι να προμηθευόμαστε καυσόξυλα για τη σόμπα μας το καλοκαίρι που είναι πιο ξερά.

Ακόμα και αν σας τύχει να προμηθευτείτε νωπά ξύλα αγοράστε μια σχάρα τζακιού τοποθετήστε τη μαζί με τα ξύλα πάνω στη σόμπα ώστε κατά τη διάρκεια λειτουργίας της παράλληλα θα στεγνώνουν και τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Τέλος προτιμήστε μια σόμπα με φούρνο. Τα φαγητά που θα ψήσετε στο φούρνο με ξύλα θα σας μείνουν αξέχαστα. Θυμηθείτε μας!!

Share this post