Ποιο Είναι το Καλύτερο Πέλλετ;

Βρείτε το καλύτερο πέλλετ στην Agrowood

Τα Χαρακτηριστικά του Καλού Πέλλετ

Ποια χαρακτηριστικά έχει το καλό πέλλετ; Πως μπορείτε να το ξεχωρίσετε από δεύτερης ποιότητας; Οι απαντήσεις σε αυτό το άρθρο.

>

Τα πέλλετ ξύλου είναι συσσωματώματα βιομάζας ή προϊόντων ξύλου και αποτελούν μία οικολογική μέθοδο θέρμανσης. Το καλό pellet ξεχωρίζει από κάποια χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια θα αναφέρουμε τα βασικότερα για να μπορείτε να τα επιλέξετε καλής ποιότητας και να αποφύγετε τα αμφιβόλου ποιότητας πέλλετ και τις δυσάρεστες συνέπειες τους.

Το Χρώμα των Πέλλετ

Τα pellet γενικά χωρίζονται σε λευκά και σκούρα. Tα λευκά πέλλετ είναι καλύτερης ποιότητας αποδίδουν μεγαλύτερη θερμογόνο ενέργεια, αφήνουν λιγότερη στάχτη, καίγονται λίγο πιο αργά και έχουν συνήθως υψηλότερη αρχική τιμή. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι πιο ακριβά γιατί αν υποθέσουμε ότι καίγονται πιο αργά και ένα φτηνό καταναλώνεται πολύ γρήγορα, τότε το φτηνό πέλετ ενδέχεται τελικά να μας βγει και ακριβό. Και αυτό όμως δεν απόλυτο.

Το λευκό τους χρώμα προέρχεται από την πρώτη ύλη, από τη λευκή σάρκα των ξύλων πεύκου, ελάτου, αλλά πολλές φορές και της οξιάς από νόμιμα υλοτομημένα δάση. Όταν το χρώμα των πέλλετ είναι πιο σκούρο τότε είτε περιέχεται και ο φλοιός κατά την επεξεργασία παρασκευής, είτε τα έχουν πάρει υγρασία ή και μούχλα.

Το Σχήμα των Πέλλετ

Πρέπει να προσέχουμε το σχήμα των πέλετ. Πρέπει να είναι ομοιόμορφο με κυλινδρικό σχήμα και όχι ακανόνιστο. Η διάμετρος πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8 χιλιοστών, κάτι που είναι υποχρεωμένος ο κατασκευαστής να το αναγράφει στη συσκευασία. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ομοιογένεια στο σχήμα τους και το μήκος τους να είναι το ίδιο.

Επίσης τα pellet δεν πρέπει να έχουν σκόνη. Θα πρέπει να είναι καθαρά και συμπαγή δηλαδή να μη σπάνε και να μην θρυμματίζονται εύκολα. Μια τεχνική για να τσεκάρουμε το πόσο συμπαγή είναι ή όχι, είναι να τα ρίξουμε μέσα σε ένα ποτήρι με νερό. Αν αυτά βυθιστούν απευθείας και αρχίσουν μετά από μερικά λεπτά να διαλύονται τότε είναι ποιοτικά. Αν αρχίσουν να επιπλέουν τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι υποδεέστερης αξίας και έχουν συγκολληθεί με λιγνίτη που είναι χημικό προϊόν.

Πιστοποιήσεις του Καλύτερου Πέλλετ

Επίσης τα πέλλετ συνήθως συνοδεύονται από πιστοποιήσεις. Όσο πιο πολλές έχουν τόσο καλύτερα είναι. Τα ENplus Α1 κατηγορίας είναι καλύτερα από τα ENplus Α2 κατηγορίας που είναι και πιο οικονομικά. Αυτή τους η πιστοποίσηση τα καθιστά ασφαλή και κατάλληλα για οικιακή χρήση. Ο φορέας επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV HELLAS χορηγεί την πιστοποίηση ΕΝplus ως εγκεκριμένος φορέας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πέλλετ (European Pellet Council). Και οι εστίες καύσης επίσης για να είναι κατάλληλες για χρήση πρέπει να φέρουν πιστοποίηση CE.

Γενικά θα πρέπει να αποφεύγουμε ανώνυμα πελλετ σε διάφανες συσκευασίες χωρίς αναγραφή κατασκευαστή, χώρας προέλευσης στα ελληνικά, πιστοποιήσεις , χαρακτηριστικά όπως διάμετρο, μήκος, πυκνότητα, υγρασία, τέφρα, θερμογόνο δύναμη κλπ.

Share this post