Πόσα Κιλά Είναι Ένα Κυβικό Καυσόξυλα;

Ένα κυβικό ξυλά πόσα κιλά είναι

Ένα Κυβικό Ξύλα Πόσα Κιλά Είναι;

Θέλετε να ξέρετε πόσο ζυγίζει το κυβικό καυσόξυλα που αγοράζετε; Δείτε όλα τα δεδομένα σε αυτό το πολύ χρήσιμο άρθρο.

>

Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η πώληση των καυσόξυλων με το βάρος δηλαδή με το κιλό ή με το τόνο όπως συνήθιζαν να λένε οι παλαιότερες γενιές. Η πώληση πλέον γίνεται με το κυβικό. Το υπουργείο θέσπισε τα τελευταία χρόνια την πώληση με το κυβικό για να αποφευχθεί η παραπλάνηση των υποψήφιων αγοραστών ή πιο απλά για να αγοράζουν χειμώνα καλοκαίρι τις ίδιες ποσότητες και έτσι να τους είναι πιο εύκολο να γνωρίζουν τι παραλαμβάνουν. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει για τη πώληση με το κυβικό σύμφωνα με το άρθρο 2.

Σύμφωνα με το άρθρο 2:

1. Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ’ όγκον και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην).

2. «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.
3. «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα

Το είδος παίζει μεγάλο ρόλο στο βάρος. Κατά συνέπεια τα μαλακά ξύλα για τζάκι όπως τα κωνοφόρα πεύκο έλατο είναι ελαφρύτερα από τα σκληρά όπως το πουρνάρι η δρυς ή η ελιά.

Τα βρεγμένα καυσόξυλα είναι πιο βαριά από τα στεγνά. Η αύξηση του βάρους μπορεί να φτάσει και το 50%

Το ίδιο ισχύει και για τα φρέσκα τα οποία περιέχουν όλους τους χυμούς. Ζυγίζουν πολύ παραπάνω από τα αποχυμωμένα ξερά ξύλα.

Τα μεγαλύτερης ηλικίας δένδρα διαθέτουν πιο συνεκτικό και βαρύ κορμό από τα νεαρά.

Επίσης τα λεπτότερα κλαδιά είναι ελαφρύτερα από καυσόξυλα που προέρχονται από τον κυρίως κορμό του δένδρου.

Τέλος η περιοχή και η θέση που έχουν φυτευτεί καθορίζει τα βάρος. Σε περιοχές με αυξημένη υγρασία αναπτύσσονται δένδρα με μεγαλύτερο βάρος από περιοχές ξηρότερες.

Η απάντηση στο ερώτημά μας βέβαια σε συνδυασμό με τα προηγούμενα είναι λίγο περίπλοκη. Το βάρος των ξύλων εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες όπως είναι το είδος των καυσόξυλων, τη περιεχόμενη υγρασία τους δηλαδή το πόσο βρεγμένα ή στεγνά είναι, από το πόσο φρέσκα η ξέρα καυσόξυλα είναι, από το αν προέρχονται από νεαρά η γερασμένα δέντρα από το πόσο χοντρά ή λεπτά είναι ακόμα και από τη περιοχή ή χώρα προέλευσής τους.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι τα βαριά ξύλα και κατά συνέπεια ξύλα που ζυγίζουν αρκετά ίσως είναι ξύλα που δεν καίγονται καλά ενώ ξύλα που είναι ελαφρύτερα έχουν καλή καύση και αυτό είναι και το ζητούμενο. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να ενδιαφέρει τον καταναλωτή για το αν τα ξύλα είναι βαριά απο τη στιγμή που η αγορά γίνεται πλέον με το κυβικό.

Share this post