Ποια τα Πλεονεκτήματα των Πέλετ και της Μπρικέτας Έναντι των Καυσόξυλων;

Στην Agrowood θα βρείτε μόνο ποιοτικό πελλετ pellet Α1

Ποια τα Πλεονεκτήματα των Πέλετ και της Μπρικέτας Έναντι των Καυσόξυλων;

Τι διαφορετικό προσφέρουν τα πέλετ και οι μπρικέτες από τα καυσόξυλα; Σε ποιους τομείς υστερούν; Υπεύθυνες απαντήσεις από την Agrowood!

Πολλοί άνθρωποι κατά καιρούς μας ρωτάνε τι είναι καλύτερο για θέρμανση στο σπίτι τους και ποια είναι η πιο οικονομική λύση για αυτούς. Το ερώτημα είναι εύστοχο ειδικά στην εποχή μας, που το πετρέλαιο αποτελεί παρελθόν για την πλειοψηφία των καταναλωτών λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων του.

Όλοι γνωρίζουν τι είναι τα καυσόξυλα και από πού προέρχονται. Αυτό δε συμβαίνει όμως με τα πέλετ και τις μπριγκέτες. Και τα δύο είναι τελείως οικολογικά χωρίς χημικά πρόσθετα. Η χρήση τους είναι 100% ασφαλής.

Τα πέλετ όπως και οι μπρικέτες είναι συσσωματώματα βιομάζας ή προϊόντων ξύλου. Παλιότερα από κάθε κοπή δέντρου το 1/3 του δέντρου ( φύλλα και μικρά κλαδιά) έμενε αναξιοποίητο. Τώρα το επεξεργαζόμαστε και δημιουργούμε αυτά τα δύο οικολογικά προϊόντα θέρμανσης των σπιτιών μας.

Η χρήση της μπρικέτας είναι ακριβώς ίδια με του καυσόξυλου. Δηλαδή την καίμε σε συνδυασμό με τα ξύλα ή και χωρίς τα ξύλα σε σόμπες, ενεργειακά τζάκια η ξυλολέβητες, οπότε δε χρειάζεται να πληρώσουμε για αγορά καινούριας εγκατάστασης. Αυτή είναι και μια βασική διαφορά με τα πέλετ τα οποία τα χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά σε σόμπες πελετ ή σε λέβητες πέλετ.

Πλεονεκτήματα των Πέλλετ και της Μπρικέτας

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ένα γενικό κανόνα ότι 1 κιλο μπρικέτας ξύλου ισούται με 1,5 κιλό ξύλου περίπου. Η μπρικέτα όπως και τα πέλετ είναι συσκευασμένα τακτικά συνήθως σε 10 κιλες  και 15 κιλες συσκευασίες αντίστοιχα.

Έτσι είναι πιο «καθαρή λύση» μπορούμε να τα μεταφέρουμε μέσα στο αμάξι ευκολότερα και να τα αποθηκεύσουμε σε σχετικά μικρότερο χώρο από ότι τα καυσόξυλα χωρίς να λερώσουμε.

Επειδή περιέχουν σταθερά χαμηλά ποσοστά υγρασίας πάντα έχουν πολλή υψηλή θερμογόνο δύναμη και μεγάλη ποιοτική ζέστη. Κάτι που δε συμβαίνει πάντα με τα καυσόξυλα ειδικά αν δεν έχουμε αξιόπιστο προμηθευτή.

Επίσης λόγω της καθαρής καύσης δε λερώνει τη καμινάδα μας ιδιαίτερα και μας απαλλάσσει από την ανάγκη συχνά επαναλαμβανόμενων καθαρισμών.

Η ταχύτητα απόδοσης είναι ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της μπρικέτας. Ανάβει εύκολα και γρήγορα αποδίδει το μέγιστο δυνατό. Κατά συνέπεια κάποιος που δουλεύει καθημερινά και γυρίζει αργά στο σπίτι του, ενώ θα σκεφτόταν να ανάψει μια φωτιά με ξύλα στο τζάκι του, με τη μπρικέτα θα το κάνει έστω και αν έχει μπροστά του μόνο ένα δίωρο.

Τα Πλεονεκτήματα που Έχουν τα Καυσόξυλα

Παρά ταύτα τα καυσόξυλα είναι η οικονομικότερη μέθοδος ειδικά αν συνδυαστούν με ενεργειακά τζάκια, σόμπες ή ξυλολέβητες και αν τα προμηθευόμαστε ξερά. Τα στεγνά καυσόξυλα με τη χαμηλή περιεχόμενη υγρασία αποδίδουν τέλεια.

Επίσης η καλύτερη μπρικέτα καίει σημαντικά λιγότερη ώρα από μια ξερή οξιά, δηλαδή από ένα μαλακό σχετικά ξύλο. Σκεφτείτε πόσο λιγότερο διαρκεί από τη ξερή δρυς, τη ξερή ελιά ή το ξερό πουρνάρι -καυσόξυλα με ομολογουμένως αρκετά μεγαλύτερη διάρκεια καύσης από την οξιά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι ένας ξυλολέβητας μπορεί να ζεστάνει 3 κατοικίες με κόστος λιγότερο από χίλια ευρώ τη σαιζόν σε έναν ήπιο χειμώνα. Το κόστος για τη χρήση μιας ξυλόσομπας αρκετές ώρες τη μέρα καθημερινά σε ένα βαρύ χειμώνα δε ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Εκτός αυτού την αίσθηση της συντροφιάς που δημιουργεί ένα τζάκι με ξύλα δεν μπορούν να στη προσφέρουν ούτε οι μπρικέτες ούτε το πελετ.

Share this post