Πότε Είναι Καλύτερα να Αγοράζετε τα Καυσόξυλα και Πως να τα Αποθηκεύετε


Πότε Είναι Καλύτερα να Αγοράζετε τα Καυσόξυλα και Πως Γίνετε η Αποθήκευση

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να αγοράσετε τα καυσόξυλα σας; Πώς θα τα αποθηκεύσετε ώστε να στεγνώσουν γρήγορα; H Αgrowood δίνει υπεύθυνα απαντήσεις.

Μια παροιμία λέει: «Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα». Και οι παροιμίες είναι πάντα εύστοχες. Η καλύτερη εποχή για να αγοράσετε καυσόξυλα είναι από καλοκαίρι μέχρι και Σεπτέμβρη. Είναι η εποχή που μπορούμε να αγοράσουμε και πιο φτηνά καυσόξυλα, δηλαδή να βρούμε σημαντικά καλύτερες προσφορές στα ξύλα από τη χειμερινή περίοδο και κυρίως να αποκτήσουμε ξερά ξύλα για τη σόμπα ή το τζάκι μας.

Τα ξύλα την περίοδο κοπής και ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να περιέχουν μέχρι και 50% υγρασία. Δηλαδή το μισό του βάρους τους να είναι νερό. Τα νωπά ξύλα είναι ακατάλληλα για καύση. Ο λόγος είναι ότι εκτός ότι δεν ανάβουν εύκολα, ακόμα και αν συμβεί αυτό, η θερμική απόδοση μειώνεται δραματικά. Αυτό συμβαίνει γιατί μέρος της ενέργειας που εκλύεται κατά τη καύση, δαπανάται για την εξάτμιση της περιεχόμενης υγρασίας στο ξύλο.

 

Πώς Στεγνώνουν Σωστά τα Καυσόξυλα

Τα σκισμένα καυσόξυλα -με τη προϋπόθεση ότι τα βλέπει ο ήλιος τη καλοκαιρινή περίοδο- ξεραίνονται επαρκώς σε ένα μήνα από τη μέρα που κόπηκαν φρέσκα και σε σκιά σε 3 μήνες. Δηλαδή και μόνο ο ζεστός αέρας του καλοκαιριού είναι ικανός από μόνος του να τα ξηράνει εξαιρετικά γρήγορα.

Η αποθήκευση παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ποιότητας των ξύλων μας. Τα στεγασμένα ξύλα σε καθαρό στέρεο δάπεδο όπως είναι το τσιμέντο προστατεύονται επαρκώς.

Μη σας φανεί περίεργο ότι ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες το χειμώνα, λόγω της ατμοσφαιρικής υγρασίας τα καυσόξυλα θα αυξήσουν σε χαμηλό ποσοστό την υγρασίας τους, έως 5%. Ακόμα και στα αποθηκευμένα καυσόξυλα σε νησιά με μεγάλη υγρασία παρουσιάζεται χαμηλότερη υγρασία από το φυσιολογικό. Ωστόσο το ποσοστό αυτό δεν επηρεάζει την καύση τους.

 

Η Σωστή Αποθήκευση των Ξύλων Δίνει Πλεονέκτημα

Μια ξύλινη παλέτα κάτω από τα στοιβαγμένα καυσόξυλα επίσης προσδίδει καλύτερο αερισμό σε αυτά. Οπότε δεν ξεχνάμε να αφήσουμε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό στην αποθήκη, το υπόγειο η το γκαράζ μας για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στα αποθηκευμένα ξύλα.

Ποτέ δεν αποθηκεύουμε ξύλα σε παλιές αποθήκες ή υπόγεια με υγρασία. Επίσης ποτέ δεν αποθηκεύουμε βρεγμένα ξύλα σε κλειστό χώρο. Είναι προτιμότερο να τα σκεπάσετε έξω πρόχειρα μέχρι να περάσει η βροχή. Ακόμα και αν έχουν βραχεί τα παλιά ξύλα, τρεις μέρες ηλιοφάνειας είναι αρκετές για να ξανά στεγνώσουν πλήρως. Μετά είναι έτοιμα για αποθήκευση. Ένα κομμάτι νάιλον ή μουσαμάς μπορεί να τα προστατεύσει άριστα το χειμώνα.

Ο σωστός προμηθευτής ενημερώνει τους αγοραστές για την υγρασία των ξύλων. Στη σελίδα μας Καυσόξυλα θα βρείτε τον πίνακα καυσόξυλα τιμές που σας ενημερώνει εκτός από τις προσφορές στα καυσόξυλα που εμπορευόμαστε και για τη ξηρότητα τους αναλυτικά.

Share this post