Καπνίζει η Ξυλόσομπα; Τι να Κάνω;

Καπνίζει η ξυλόσομπα, τι να κάνω;

Καπνίζει η Ξυλόσομπα; Τι να Κάνω;

Δείτε λόγους γιατί συχνά καπνίζει η ξυλόσομπα και ποιες λύσεις υπάρχουν για να αποφύγετε αυτό το δυσάρεστο πρόβλημα.

>

Πήρατε επιτέλους εκείνη την ξυλόσομπα που είχατε στόχο εδώ και χρόνια προκειμένου να έχετε ένα ζεστό σπίτι χωρίς να ξοδεύετε κάθε φορά μια περιουσία. Κάνατε μία άριστη επιλογή. Καθώς, η χρήση καυσόξυλων σε τζάκι ή σόμπα για θέρμανση είναι πλέον όχι μόνο ευρέως συχνή αλλά και ιδιαίτερα ενδεδειγμένη. Άλλωστε τα καυσόξυλα σίγουρα είναι πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με το πετρέλαιο και φυσικά ακόμη περισσότερο από το πανάκριβο ρεύμα. Πέρα όμως από τη ζέστη, τίποτε δεν συγκρίνεται με τη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργεί στον χώρο η φλόγα από την καύση των καυσόξυλων.

Τι γίνεται όμως όταν η ξυλόσομπά μας «καπνίζει»; Πράγματι, ενώ στο τζάκι δεν τυχαίνει συχνά –για διάφορους λόγους που έχουμε αναφέρει σε έτερο άρθρο- στην περίπτωση της σόμπας δεν αποκλείεται το ενοχλητικό αυτό φαινόμενο να αποτελεί και καθημερινότητα.

Καμία απογοήτευση. Μην επιτρέψετε η –πολύ σωστή- απόφαση που λάβατε για μια πιο φθηνή θέρμανση στο σπίτι να σας στερήσει την ποιότητα της ζέστης που επιθυμείτε. Εάν λοιπόν η σόμπα σας καπνίζει ή για να προλάβετε μια τέτοια εκδοχή -σε περίπτωση που πρόκειται να προβείτε στην τοποθέτησή της- δώστε τη λύση με την καμινάδα διπλού τοιχώματος.

Για να καταλάβουμε όμως πώς ακριβώς η επιλογή της σωστής καμινάδας εξαλείφει το πρόβλημα, ας δούμε πρώτα τους παράγοντες που προκαλούν το ενοχλητικό και ανθυγιεινό κάπνισμα όταν χρησιμοποιούμε ξυλόσομπα.

 

Γιατί καπνίζει η ξυλόσομπα; Μάθε τους λόγους και δώσε τη λύση

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε κάνει μια αναφορά στους λόγους που προκαλούν αυτό τον υπερβολικό και μαύρο καπνό όταν καίει η ξυλόσομπα ή το τζάκι. Ας τους ξαναθυμηθούμε, αυτή τη φορά πιο αναλυτικά.

Ένας από τους πρώτους παράγοντες λοιπόν που προκαλούν το λεγόμενο «κάπνισμα» είναι η χρήση μη ενδεδειγμένης καμινάδας. Όλα τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης για να αυξήσουν τη θερμική απόδοση και ταυτόχρονα να πετύχουν μεγαλύτερη οικονομία στα καύσιμά τους -σε σχέση με τα παλιότερα συστήματα- προσπαθούν να εξασφαλίσουν τέλεια καύση στον θάλαμο της ξυλόσομπας ή του λέβητα ξύλου. Επίσης, επιδιώκουν ώστε από το σημείο εξόδου της καμινάδας να υπάρχει χαμηλότερη θερμοκρασία αεριών. Ο ρόλος της καπνοδόχου, είναι επομένως καταλυτικός ως προς τη διοχέτευση των καυσαερίων στην ατμόσφαιρα, χωρίς να γίνει υγροποίησή τους και χωρίς να επιστρέψουν στο εσωτερικό του σπιτιού μέσω αυτής. Πρέπει επομένως να περιοριστούν αυτοί οι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες.

 

Πώς λειτουργεί η καμινάδα διπλού τοιχώματος
Οι μονωμένοι αγωγοί καπνού διπλού τοιχώματος είναι η ιδανική λύση για την απρόσκοπτη και οικονομική λειτουργία της ξυλόσομπας ή του λέβητα ξύλου. Και αυτό γιατί έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν στον μέγιστο βαθμό την πτώση θερμοκρασίας των αερίων μέσα στην καπνοδόχο αλλά και να επιτύχουν τον σωστό ελκυσμό τους. Κατά συνέπεια, το θερμαντικό μας σώμα ρυθμίζεται και λειτουργεί με χαμηλότερη κατανάλωση και θερμοκρασία αερίων. Παράλληλα, δεν διοχετεύει αλόγιστα ενέργεια στην ατμόσφαιρα.

Ένα ακόμα τεράστιο πλεονέκτημα της καμινάδας διπλού τοιχώματος είναι ότι μας απαλλάσσει από τον συχνό καθαρισμό και τη συντήρησή της, διατηρώντας το εσωτερικό της πάντα καθαρό. Πώς γίνεται αυτό; Ακριβώς διότι η εσωτερική επιφάνεια των καμινάδων διπλού τοιχώματος είναι λεία, έχει χαμηλή αντίσταση τριβής και αποτρέπει επομένως να επικάθονται σ’ αυτήν τα υπολείμματα του καπνού.

 

Πώς κατασκευάζονται οι καμινάδες διπλού τοιχώματος

Οι καμινάδες διπλού τοιχώματος είναι κατασκευασμένες με τη μέθοδο της αυτογενούς συγκόλλησης. Επιπλέον για τη δημιουργία τους έχει χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ελικοειδούς ραφής, από ανοξείδωτο αντιμαγνητικό χάλυβα AISI 304 με ενισχυμένη αντοχή στη φθορά που δημιουργούν οξέα παραγόμενα κατά την καύση.

Ως ενδιάμεση μόνωση, έχει τοποθετηθεί ορυκτοβάμβακας υψηλής πυκνότητας, ένα υλικό το οποίο εγγυάται υψηλό βαθμό τόσο θερμικής όσο και ηχητικής μόνωσης. Επίσης, το υλικό αυτό έχει επικάλυψη αλουμινίου ώστε να είναι ανθυγρό – ήτοι να αντιστέκεται στην υγρασία. Στο εσωτερικό των λείων αγωγών διπλού τοιχώματος χρησιμοποιείται κεραμοβάμβακας. Με τη σειρά του, ο κεραμοβάμβακας παρουσιάζει καλύτερη αντοχή στη θερμοκρασία και βελτιωμένες μονωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η μειωμένη επικόλληση της καπνιάς στην καπνοδόχο διπλού τοιχώματος έχει περαιτέρω αποτέλεσμα τον καλύτερο ελκυσμό των αερίων.

Αν επομένως έχετε ξυλόσομπα που καπνίζει ή σκοπεύετε να αγοράσετε σύντομα ενόψει του χειμώνα, μεριμνήστε και για την τοποθέτηση μιας καπνοδόχου διπλού τοιχώματος. Ειδικότερα, προτιμήστε εκείνους τους αγωγούς διπλού τοιχώματος με μόνωση κεραμοβάμβακα: είναι η καλύτερη και πιο οικονομική λύση στην εφαρμογή καπνοδόχου δεδομένης της ταχείας χρήσης και κατασκευής της σε σχέση με τις άλλες μεθόδους.

Share this post