Γιατί Καπνίζει το Τζάκι Σας; Τι Λύσεις Υπάρχουν;

Αναρωτιέστε γιατί καπνίζει το τζάκι σας;

Γιατί Καπνίζει το Τζάκι Σας; Τι Λύσεις Υπάρχουν;

Οι απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί καπνίζει το τζάκι μου;» είναι πολλές. Δείτε σε αυτό το άρθρο όλες τις πιθανές αιτίες και την λύση τους.

>

Η ικανοποίηση και η θαλπωρή που προσφέρει το τζάκι μας το χειμώνα είναι αναμφισβήτητη. Πόσες φορές δεν έχετε φανταστεί τον εαυτό σας όταν χιονίζει να πίνετε ένα ζεστό καφέ συντροφιά με ένα αναμμένο τζάκι. Τι γίνεται όμως όταν το τζάκι μας καπνίζει; Τότε το όνειρο γίνεται εφιάλτης και η διάθεση μας χαλάει και μόνο στη σκέψη ενός δωματίου γεμάτου καπνό.

Γιατί Καπνίζει το Τζάκι;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ένα τζάκι καπνίζει. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, όμως πολλές φορές υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά. Η αρχή της λειτουργίας απορρόφησης του καπνού από την εστία μας και της εξόδου από τη καμινάδα στηρίζεται και εξαρτάται από τη πορεία του αέρα από το δωμάτιο μας προς τα πάνω μέσω της καμινάδας. Αυτό το φαινόμενο ενισχύεται από τον θερμό αέρα που είναι πιο ελαφρύς και κατευθύνεται ανοδικά και από τη κυκλοφορία του αέρα γύρω από το στόμιο της καμινάδας στη κορυφή αυτής.

Πρώτον δοκιμάστε να τσεκάρετε αν το κλαπέτο – καπάκι μέσα στο τζάκι σας είναι κλειστό. Αν όχι τότε ανασηκώστε το με τη λαβή που υπάρχει πάνω δεξιά ή αριστερά στο εσωτερικό της εστίας.

Ελέγξτε αν το άνοιγμα στο πάνω μέρος της καμινάδας είναι ανοικτό αρκετά. Μια φωλιά πουλιών μπορεί να την φράξει σε μεγάλο βαθμό ή και τελείως.

Ο απορροφητήρας μας επίσης είναι ένας πολύ συνηθισμένος λόγος που εμποδίζει την σωστή ροή του αέρα και το τζάκι μας καπνίζει .

Οι ανοιχτές πόρτες και τα παράθυρα μπορούν να δημιουργήσουν ρεύμα αέρα που είναι ικανό να εμποδίσει την διαφυγή του καπνού ομαλά μέσα από τη καμινάδα μας.

Άλλες Αιτίες που Κάνουν να Καπνίζει το Τζάκι

Άλλες αιτίες που καπνίζει το τζάκι μπορεί να έχουν να κάνουν με την κατασκευή του. Μια βασική αρχή που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το εμβαδόν της εστίας του τζακιού δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από έξι φορές από το εμβαδόν της διατομής της καμινάδας. Επίσης η καμινάδα μας θα πρέπει να προεξέχει εξωτερικά τουλάχιστον 2 μέτρα από το ανώτερο σημείο του σπιτιού. Σημαντικό ακόμα είναι να μην έχει κοντά άλλα φυσικά ή τεχνητά εμπόδια, όπως δέντρα άλλα κτίρια ή ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σε πολυκατοικίες που έχουμε πολλές διαδοχικές καμινάδες εφαρμόζουμε ανοξείδωτα καπέλα με πλαγιαστή προέκταση με ελαφρά γωνία και όχι κατακόρυφη προέκταση.

Άλλη αιτία που κάνει να καπνίζει το τζάκι είναι το ελλιπές καθάρισμα της καμινάδας. Κατά συνέπεια το συστηματικό καθάρισμα τουλάχιστον ανά 2 έτη είναι επιβεβλημένο.

Τα νωπά και υγράξύλα για το τζάκι παράγουν περισσότερο καπνό από τα ξερά καυσόξυλα με αποτέλεσμα ο ελκυσμός του αέρα να μην επαρκεί και το τζάκι μας να καπνίσει. Αγοράζουμε αποκλειστικά ξερά καυσόξυλα από αξιόπιστους προμηθευτές.

Η μόνωση της καμινάδας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η ψύξη των αερίων στο εσωτερικό της καμινάδας βαραίνει τα αέρια με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τον ελκυσμό τους προς τα πάνω. Αυτό ειδικά είναι σύνηθες φαινόμενο καπνίσματος στις ξυλόσομπες.

Επίσης, θα πρέπει να θυμάστε όταν κατασκευάζεται η καμινάδα ότι δεν θα πρέπει να έχει ορθές γωνίες, γιατί εμποδίζουν την απρόσκοπτη ροή του αέρα. Μια ακόμη λύση αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η εφαρμογή περιστρεφόμενου μύλου ή «κόκορα» ανάλογα με τη περίπτωση.

Τέλος θα σας αναφέρουμε μια τεχνική που δίνει λύση για να μην καπνίζει το τζάκι σας. Τοποθετούμε όπως φαίνεται και στη φωτογραφία ένα ειδικό πυρίμαχο γυαλί στο πάνω μέρος της πρόσοψης της εστίας. Το ύψος του γυαλιού δε θα πρέπει να ξεπερνάει το 1/5 του συνολικού ύψους της πρόσοψης της εστίας. Αυτή η εύκολη και φτηνή κατασκευή θα εξαλείψει το φαινόμενο του καπνίσματος του τζακιού μια για πάντα.

Share this post